Ce informatii poate obtine noul angajator despre tine

In unele tari din Europa, dar nu numai, exista deja firme care au ca profil de activitate verificarea experientei candidatului, declarata in CV. Altele cer documente autentificate la notar, mai ales in situatia in care este vorba de o recomandare oferita de un fost coleg. Totodata, aceste firme specializate verifica si profilurile candidatilor de pe site-urile sociale.

In Romania inca nu sunt foarte prezente aceste metode, spre exemplu, exista o singura firma al carei profil de activitate il reprezinta verificarea datelor din CV, comportamentul angajatului la vechiul loc de munca (daca a avut abateri sau comportament inadecvat).

Ce informatii poate obtine noul angajator despre tine

Sunt doua cai principale pe care angajatorii din Romania le folosesc in acest moment pentru a afla ce activitati a desfasurat efectiv candidatul la jobul anterior: interviul de angajare si recomandarile primite de la manager, fostii colegi sau chiar de la clientii cu care viitorul salariat a lucrat in mod direct.

In interviul de angajare, candidatul isi prezinta povestea lui profesionala, in detaliu si cu motivatiile existente in spatele alegerilor facute.

Iar recomandarile au doua valente. Pe de o parte de a confirma corectitudinea celor transmise de candidat in cadrul interviului de angajare, si pe de alta de a creiona profilul candidatului, prin ochii celor care le ofera.

A nu se intelege insa ca se cer informatii despre pasiunile candidatului, trasaturi fizice sau daca fumeaza si cat, ci despre modul in care isi desfasoara activitatea si daca  acesta a cauzat pagube semnificative angajatorului anterior sau daca  au existat abateri disciplinare constatate si sanctionate, daca este deschis spre invatare sau nu, informatii despre abilitatile lui existente deja si cele dobandite in timpul derularii contractului.

Limitarea continutului recomandarilor la informatii legate despre activitate este prevazuta chiar in Codul muncii republicat – Legea 53/2003, la art. 29 (4). Acelasi alineat prevede si faptul ca aceste informatii se solicita numai dupa ce candidatul a fost in prealabil informat in privinta solicitarii lor.

Din pacate, piata muncii se confrunta inca cu munca la negru, numarul celor care lucreaza si sunt platiti fara sa fi semnat un contract de munca  inainte fiind destul de mare. Iar acest lucru face ca dovedirea celor specificate de astfel de candidati intr-un interviu de angajare sa fie considerata minciuna daca angajatorul nu va recunoaste ca persoana respectiva chiar a lucrat pentru el. Multi dintre ei se tem de sanctiunile drastice aplicate pentru munca la negru si atunci prefera sa musamalizeze astfel de situatii.

Cum sunt perceputi angajatii “curajosi”, cei care au sesizat autoritatile atunci cand angajatorul le-a incalcat drepturile?

Depinde foarte mult de fiecare angajator. Unii vad in asta initiativa in aparare propriilor drepturi, informare  asupra lor si corectitudine, iar pentru angajatorii care nu vor un simplu executant poate avea un impact pozitiv. Sigur ca niciun angajator nu isi doreste sa fie supus controalelor regulate si sanctionat de inspectorii ITM. De multe ori inspectorii se autosesizeaza sau efectueaza controale periodice, nu intotdeauna insa ele au la baza o plangere din partea unui salariat.

Totusi, desi nu toti angajatorii respecta drepturile salariatilor lor, acestia din urma se tem sa anunte autoritatile pentru ca vad in asta o posibila pierdere a locului de munca. Teama lor este cumva justificata, pentru ca uneori, in firmele unde sunt probleme cu privire la respectarea drepturilor legale sau chiar a contractului de munca, angajatorii recurg la amenintari fata de salariat atunci cand afla despre intentia lui de a-si face dreptate.

Cum afla viitorul angajator astfel de informatii?

In mod normal, acest tip de informatie poate ajunge la noul angajator doar daca este comunicata de catre candidat sau poate de fostul angajator, dar asta ar insemna o incalcare a legii referitor la transmiterea datelor cu caracter personal. Aceste informatii contin numele unei persoane, de exemplu, si este de ajuns ca sa se poata vorbi de o neregula din partea angajatorului. Si pentru ca, asa cum am spus, informatiile cerute de la locul de munca anterior trebuie sa fie strict legate de activitatea desfasurata de salariat.

Iar autoritatile nu pot transmite o astfel de informatie, pentru ca, la fel ca angajatorul, ar intra sub incidenta legii 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date. Ei nu au voie sa transmita aceste date catre un alt angajator, fara acordul persoanei in cauza, asa cum noul angajator nu poate cere informatii despre candidat de la vechiul loc de munca, fara sa primeasca acordul lui prealabil.

Sursa: ziare.com