Cine are nevoie de prieteni?

Unii au puțini, unii au mulți, alții nu știu să îi aprecieze deloc, iar mulți și-i doresc. Vorbim despre prieteni, fiecare dintre noi are cel puțin un prieten bun sau o prietenă foarte apropiată. Cu toții avem nevoie de ei. Întrebarea este cum putem să ne facem prieteni și facem să îi păstrăm?

Ai un prieten bun pe care îl poți suna oricând? Există cineva care ar veni în fugă să te ajute? Ai un grup de prieteni cu care ieși în mod regulat? Este cineva pe care poți suna și să chemi la un film pe nupusă masă? Sau cu care să ieși la un shopping și la o plimbare? Se poate să ai și un prieten cu care te cerți, după care să vă întâlniți în următoarea zi și să vă comportați de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat? În cazul în care răspunsul la aceste întrebări este NU, atunci ai mare nevoie să spcializezi mai des cu cei de vârsta ta.

Adolescența este o perioadă dificilă privind din punct de vedere al prieteniilor. Doar unii dintre adolescenți dețin abilitatea de a socializa foarte ușor și de a intra în vorbă cu oricine, oricând. În schimb, alții, se retrag într-o carapace, fiind incapabili să stabilească contacte cu ceilalți. Motivele sunt diverse: imaturitate emoțională, nesiguranță, neîncredere în ceilalți și de sine. De prieteni avem nevoie toți, indiferent că suntem introvertiți sau extrovertiți.

Un lucru nu prea greu este cel de a stabili contacte cu potențiali prieteni. Tot ce trebuie să faci este să dai dovadă de o atitudine prietenoasă, deschisă și veselă. Ocazii de a întâlni oameni noi se ivesc mereu: la scoală, la facultate, în activități extrașcolare, prin prieteni, la locul de muncă sau petreceri. Important este să fi dispus să legi prietenii, să nu ai idei preconcepute sau să categorisești oamenii înainte să îi cunoști. Pentru a avea mai mulți prieteni trebuie să respecți pe oricine pentru ceea ce este și să tratezi așa cum ți-ai trata cel mai bun prieten, să vorbești frumos și să nu încerci să schimbi. Fiecare persoană e diferită și unică în felul său, cu cât acceptăm mai repede acest lucru, este cu atât mai bine pentru noi. Să nu profiți de cei slabi, ci trebuie să fi drăguț cu toată lumea. În cazul în care cineva  nepoliticos cu tine, fii tolerantă și nu plăti cu aceeași monedă.

Cine are nevoie de prieteni?

Adevărata problemă vine când trebuie să păstrezi prieteniile. Cum poți face asta?! Pentru a-ți face prieteni nu e tot, adevărata artă constă în a-i păstra. În ajutorul tău vin câteva reguli general valabile care te pot ajuta să îți faci o părere mai clară asupra a ceea ce înseamnă prietenii buni:

 • Fii alături de prietenii tăi. Dacă un prieten trece printr-o perioadă grea, nu ezita să îi spui că ești alături de el daca are nevoie de ceva. Poate chiar are nevoie de ajutor, însă nu îndrăznește să ți-l cere, dar știe că îi ești alături și va apela la tine cu încredere.
 • Nu îți vorbi prietenii de rău. Chiar dacă te-ai certat cu unl dintre prietenii tăi cei mai buni, nu te răzbuna vorbindu-l de rău cu alte persoane. Nu face nimic din ceea ce ști că nu i-ar plăcea.
 • Nu uita lucrurile importante, cum ar fi: ziua de naștere, ziua de nume sau sărbători. Nu e nevoie decât de un telefon și un “La mulți ani” pentru ca prietenii tăi să ști că îi apreciezi și că te gândești la ei.
 • Ai încredere în prietenii tăi. Încrederea stă la baza tuturor relațiilor adevărate și aici se face diferența între prieteniile adevărate și cele fake. Nu îți trăda prietenii și ne le spune secretele mai departe.
 • Distrait-vă împreună. A te bucura de viață face parte din lucrurile care consolidează o prietenie. Nu sta toată ziua la calculator, ci faceți lucruri împreună: mergeți la filme, la o cafea sau pur și simplu stați de vorbă și povestiți câte în lună și în stele.
 • Fii un bun ascultător. Câteodată îți face bine doar să povestești cuiva ce ai pe suflet, cuiva care te ascultă cu atenție, fără aă re întrerupă și să îți dea sfaturi și sugestii. Încearcă să îți asculți prietenul cu atenție până la capăt când are ceva de spus, abia apoi spuneți părerea sau punctual de vedere.
 • Nu fi invidios. Gelozia și invidia strică relațiile. Mai bine bucură-te decât să invidiezi sau să fi gelos aiurea.
 • Învață să spui “Iartă-mă!”. Dacă și s-a întâmplat să rănești un prieten cu vorbe grele, atunci cere-ți scuze din suflet. Neapărat!
 • Încurajează-i când au nevoie. Poate că nu are nevoie decât de un pic de încurajare pentru a îndrăzni să facă ceea ce și-a propus. Fii alături și vino cu încurajări.
 • Mergi pe sinceritate. Dacă îți cere părerea în legătură cu un anumit lucru, spune-i sincer ceea ce crezi. S-ar putea să nu fie de accord dar până la urmă s-ar putea să ajungă la vorba ta. Sinceritatea e cel mai important lucru într-o prietenie. Atunci când vezi că face o greșeală, atrage-i atenția cu blândețe.
 • Fă-i să se simtă speciali. Dacă ai unul sau mai mulți prieteni la care ți în mod deosebit, arată-le că sunt ceva special pentru tine și nu îi trata ca pe oricare alți amici, ci cu mai multă atenție. Tuturor ne place să ni se arate că ocupăm un loc special în inima cuiva.
 • Prietenii= success! S-a dovedit că cei mai de success oameni sunt persoanele care au prieteni adevărați. Știu să managerieze situațiile de criză ce intervin și știu să păstreze prieteniile pe termen lung. Exersează-ți abilitățile sociale din timp, făcându-ți prieteni și vei avea mai multe șanse să ai o relație de iubire puternică și să te înțelegi bine cu colegii de lucru mai încolo.

Prietenii adevărați sunt greu de găsit, dar și atunci cand ai dat de ei știi că poți să ai mereu sprijinul lor, ești fericit că ai pe cineva căruia să îi confesezi viața ta cu înorsăturile ei ciudate. Sunt acei prieteni cu care iți poți ‘face de cap’, care îți oferă sprijinul lor necondiționat. Uneori îi numim soră sau frate, deși relația dintre noi nu se leagă nici pe departe de rudenie, deci relația ce ne cuprinde este cu totul una specială.