Afla de ce comunicarea este un mod de a preveni conflictele dintre parteneri

Comunicarea este un mod de a preveni conflictele dintre parteneri si le ofera sansa de a descoperi nevoile si asteptarile lor sau cum gandesc si ce simt unul pentru celalalt.

omunicarea este un mod de a preveni conflictele dintre parteneri

Pentru a afla cum sa comunicam mai eficient in relatia de cuplu este bine sa cunoastem de la inceput faptul ca femeile si barbatii adopta limbaje diferite.

De obicei, partenerii utilizeaza expresii identice, cu mesaje emotionale, insa cu sensuri diferite. Modul lor de interpretare este deseori gresit iar dificultatile de comunicare sunt inevitabile.

De exemplu, cand ea ii spune partenerului sau: “Nu-mi acorzi niciodata atentie”, “niciodata” este inteles de el intr-un mod propriu, transformand acest cuvant intr-un mesaj clar. In aceasta situatie, el considera ca isi da toata silinta sa ii ofere atentie si este uimit de cuvintele partenerei sale. Din punctul ei de vedere utilizarea cuvantului “niciodata” nu este decat o modalitate de a-i arata faptul ca e suparata pentru ca el nu-i ofera suficienta atentie.

Pentru a-si transmite in totalitate sentimentele si emotiile, ea are un limbaj profund, foloseste superlative, figuri de stil, generalizeaza, in schimb el pune accent pe latura cognitiva a cuvintelor.

Barbatii comunica intr-un mod optim atunci cand discutiile sunt exacte, ei valorificand puterea si eficacitatea. Cand ea spune “As dori sa vorbim mai mult”, pentru el este problematic deoarece, limitele conversatiei nu sunt mentionate. El doreste sa stie la ce se raporteaza dialogul si ce vrea mai exact de la el.

Intr-un dialog, deosebirea dintre femei si barbati este faptul ca ele gandesc cu voce tare. Barbatii preiau mesajul transmis in tacere si nu spun decat rezultatul final. De cele mai multe ori, aceasta tacere este inteleasa intr-un mod eronat de catre femei. De asemenea, cand barbatul vorbeste, acesta simte nevoia sa fie ascultat fara intreruperi.

In general, un lucru esential intr-o conversatie este sa stii sa asculti si sa auzi. De multe ori atunci cand lasam impresia ca ascultam, noi de fapt ne formulam in gand un raspuns, sau il intrerupem pe cel care vorbeste. Pentru a evita posibilele conflicte, este necesar ca partenerul/a sa asculte ceea ce spune celalalt, sa nu il/o intrerupa. Inainte de a incepe o conversatie, partenerul trebuie sa se gandeasca ce anume vrea sa transmita celuilalt.

Dupa o perioada de coabitare, multe cupluri se plang de faptul ca nu mai au ce sa-si spuna sau ca intampina dificultati in a purta conversatii. De aceea, este important ca partenerii sa stie fapul ca se pot gasi multe subiecte de discutie in cadrul intim al relatiei, incepand de la activitati efectuate impreuna (plimbari, excursii) pana la planuri comune pe termen lung.

O relatie eficienta se defineste si prin exprimarea gandurilor cu maxima sinceritate. In foarte multe cazuri, cuplurile evita sa comunice sincer din teama ca celalalt nu o sa-l mai iubeasca dupa ce afla lipsurile cu care se confrunta sau din teama de a nu-si pierde increderea in el/ea si in relatia lor. Aceste ganduri trebuie evitate deoarece ele conduc spre frustrare si nemultumire.

In relatia maritala, comunicarea este cel mai important obiect care ajuta la dezvoltarea structurii relatiilor dintre membrii familiei. Cand acestia invata sa se asculte unii pe altii, sa se consulte si sa analizeze impreuna asupra responsabilitatilor fiecaruia, dezvoltarea lor este una eficienta, benefica si satisfacatoare.