Taie lemnul in mod profesional! (P)

Indiferent ca esti amator sau profesionist in prelucrarea lemnului, in recuzita ta trebuie sa existe aparatura profesionala care sa te ajute sa tai lemnul in mod corespunzator. Taierea lemnului necesita atentie, deoarece obiectele ascuite, folosite in general la procesarea acestuia, pot deveni adevarate arme daca nu suntem atenti. De aceea, se recomanda aparatura cu multilame, care sa taie lemnul intr-o maniera sigura si eficienta.

Un banc de taiat lemnul cu fierestrau cu multilame este probabil o investitie foarte buna pentru orice decide sa prelucreze lemn de o anumita dimensiune si grosime. Aceste bancuri cu fierastraie circulare de prelucrare primara reprezinta alegerea multor fabrici in prelucrarea lemnului.

O masina pentru prelucrarea lemnului  este utila pentru a-i oferi dimensiunea si forma dorita. Masinile pentru prelucrarea lemnului sunt utilizate pentru confectionarea materialelor din lemn brut in diverse materiale si semifabricate (grinzi, scanduri, placaj, taieri si placi), piese din articole si elemente structurale (pentru mobila, masini agricole, masini de cale ferata si nave) si finisate produse (mobilier, ferestre, usi, parchet, podele pentru constructii, containere, schiuri, instrumente muzicale si rechizite de birou).

Masinile pentru prelucrarea lemnului sunt clasificate in functie de tipul de lucru desfasurat ca masini de taiat lemn, indoire, asamblare, cimentare si finisare. Masinile de taiat lemnul sunt cele mai raspandite in industria prelucrarii lemnului. Folosind diferite instrumente de taiat lemnul, o anumita parte este separata de lemnul de pe aceste masini pentru a produce semifabricate, piese sau produse de dimensiuni si forme prestabilite, cu calitatea de suprafata necesara. Lemnul este lucrat prin taiere, frezare, rindeluire, gaurire, sant, macinare, decojire si lustruire.

Rasele pot fi fie materiale reziduale, fie produsul (de exemplu, furnirul din procesul de separare a placilor subtiri de la taierea fara praf). Taierea fara barbierit se realizeaza in timpul despartirii (masini de despicat lemn), taierea furnirului (foarfecelor), taierea matritei (masini de taiat placaj) si zdrobirea (masinile de tocat si de tocat).

Feratura este efectuata cu fierastraie a caror miscare este reciproca, rotativa sau rectilinie. Frezarea se face cu taietoare rotative (lame rectiline sau taietoare de profil), iar planificarea se realizeaza pe plansoare cu lame de taiere fixe (caz in care golul se misca) sau cu lame reciproce, care taie un strat de suprafata subtire de lemn. Forajul si santul (mortiere) se efectueaza cu burghie speciale la masini de gaurit. Gaurirea se face de obicei cu un instrument de mortiere pentru a face gauri in lemn, in principal pentru imbinari. In timpul procesului de strunjire, barbieritul cu o grosime uniforma este indepartat de pe suprafata unui corp rotativ.

Decojirea este inaltarea in spirala a unui cilindru intr-o banda subtire (foi de furnir). Este analog cu faza de alimentare radiala a procesului de strunjire, dar este insotita de presarea barbieritului (furnir) si are loc dupa aburirea prealabila a lemnului lucrat. In lustruirea lemnului, granule de materiale abrazive servesc ca freze. Zdrobirea se face in masini rotative si zdrobitoare cu disc sau pentru a produce chipsuri industriale pentru fabricile de hartie din materiale reziduale ale industriei prelucrarii lemnului (tavi si placi). Astfel de masini pulverizeaza bucatile de deseuri cu ajutorul unor lame montate pe un ax sau prin placi metalice atasate la rotorul masinii.